Svenska hantverkare träder in i USA:s historieböcker

Kroksjön The Windwagon

På en ö utanför Göteborg satt en man och bläddrade i lite gamla historieböcker. En märklig berättelse fångade hans intresse. Efter några minuters läsande började hans puls att stiga och han kände den för honom välbekanta känslan när adrenalinet började spridas uppe runt hans tallkottkörtel.

Det tog inte lång stund innan han visste. Det var dags.

En galen idé började formas och han njöt av varje sekund.

Detta är berättelsen om Windwagon Thomas, om hur tragedi och krossade drömmar återuppstod som en ärofylld revansch i ett timmerhus i Unnaryd.

Mannen på ön heter Henrik Wallgren och är välkänd i Göteborg. Dessutom har han rest mycket och gjort avtryck över hela världen.

Ett exempel. För några år sedan reste jag i Karibien. På Barbados lämnade jag en dag de vita stränderna och åkte upp i mitten av ön, långt borta från alla turister. Jag knackade på dörren i ett enormt stenhus och en dam i åttioårsåldern öppnade. Jag presenterade mig och sa att jag kom från Sverige. Då sa damen:

 ”- Jaså, då kanske du känner Henrik Wallgren?”

Ungefär så är det. Nästan jämt.

Det som Henrik läste om var en bortglömd del av amerikansk historia.

Det handlade en man som hette Thomas Smith. Han levde i mitten av artonhundratalet.. Hans idé bestod i att sätta segel på en enorm hästkärra. Skippa hästarna helt enkelt, och bara ta sig fram med vindens hjälp. På den prärien där människorna ville färdas blåste alltid en frisk bris, eller vad det heter när det är hundratals mil till havet.

Mr Thomas lyckades locka en del välbärgade män att finansiera hans projekt och snart stod det en Windwagon klar för avresa på prärien.

På premiärturen tog vinden snart upp dem i hastigheter som utklassade både  Wells & Fargo och alla andra som trafikerade prärien med hästar på den tiden. Bankmännen kastade sina hattar i luften av glädje och det gick nästan att se de dollartecken som flimrade för deras ögon.

Det är oklart exakt hur länge lyckan varade. En halv timme? Två timmar? Kanske längre? Men hastigheten var för hög för de primitiva hjulen som var lagrade med djurfett. Under åkturens eufori märkte ingen att ett hjul höll på att lossna och haveriet var ett faktum. På några förödande ögonblick låg det skadade och invalidiserade bankirer utspridda i sanden. Det var ingen vacker syn, och Thomas Smith visste att han sannolikt satt sin sista potatis. Windwagon Thomas linkade iväg ut i öknen och ut ur den amerikanska historien. Han syntes aldrig igen. Enligt gamla legender fanns det en vit man som kom haltande igenom öknen. Indianer tog hand om honom och han tillbringade resten av sitt liv med dem. Det kan har varit Thomas Smith.

Tillbaka till mannen på ön. Han kände att det var dags för en 2.0 i denna fråga. En replika av den ursprungliga farkosten, men med moderna kullager. Han visste redan vilka han skulle ringa. Alla hantverkare med de rätta kompetenserna för att genomföra detta fanns redan i hans lilla svarta bok. Han åkte till Unnaryd och presenterade projektet för några av timmermännen på Kroksjöns Trähantverk. I gruppen fanns flera som hade träffats på Ostindiefararens jungfrutur. Inte den riktiga originalbåten alltså, utan replikan som började byggas i slutet av 90-talet.

Visserligen fanns det nog de som skrattade när han kläckte idén för dem. De som sa att det var ogenomförbart. Sånt biter inte på Henrik Wallgren. Det triggar honom. Snart hade han samlat gruppen och då var det ingen tvekan längre. Entusiasmen fanns där. De skulle bygga en Windwagon med traditionella metoder,  de skulle skeppa den till Amerika och de skulle segla den ända fram till den beryktade festivalen Burning Man i Black Rock desert i norra Nevada. Punkt.

Och så blev det. En häpnadsväckande historia som fick internationell uppmärksamhet. Det är snart nio år sedan nu. Det är fortfarande en av de märkvärdigaste äventyren i svensk historia, och om du läst ända hit: Ta ytterligare 70 minuter av ditt liv på YouTube och låt dig inspireras av kraften som frigjordes när elden tändes i åtta män som alla besjälades av samma idé.

swedish windwagon skippers in nevada desert on way to burning man

swedish windwagon skipper with guitar in nevada desert on way to burning man

swedish windwagon skipper in nevada desert on way to burning man

swedish windwagon and crew n nevada desert at sunset

swedish windwagon in nevada desert at sunset

About:

Jens Langert
Jim Prescott
Johannes Kabell
Tim Ohldin
Lars Lincoln
Emil Bladh
Michael Rosengren


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.