Bo litet, leva större?

tiny house ingemar

Att bo i ett Tiny House. Vad handlar det om egentligen? Det finns en ekonomisk aspekt som ofta handlar om frihet från hyror och amorteringar, frihet från räkningar. Det finns även många tankar om tid involverade. Hur stor del av livet handlar om att bo stort och arbeta under dagarnas ljusa timmar? 

Det må vara ett litet hus som ämnet utgår ifrån, men frågorna handlar om stora ting. 

Det handlar ju faktiskt om livet, och vår planet vars frukter vi skördat under alla de 280 generationer som vi bott på jorden. 

Vi träffar Ingemar som tog steget och byggde sig ett Tiny House för tre år sedan. Här finns de flesta bekvämligheter som de flesta anser sig behöva, fast väldigt kompakt och kanske förknippat med lite mer extraarbete. Han får byta och bära gasoltuber ibland. Han får hämta och bära vattendunkar ibland. Han får tömma och sköta om sin komposteringstoalett ibland. Detta sker i en slags filosofiskt underbyggt byteshandel där pengar byts mot tid.  I dagsläget står hans vagn på en hyrd liten gräsplätt i ett skogsbryn strax en bit utanför en stad på västkusten. Det som står överst på Ingemars önskelista är en egen bit mark. Kanske skulle han då ha en liten odling, och varför inte en granne i ännu ett hjulförsett hem?

tiny house ingemar

Om vi kokar ner idén med att bo litet och spartanskt till ett par huvudspår är alltså det ena ofta att få tid över till annat. Det andra kan vara att minska vårt avtryck på jorden genom att konsumera mindre och leva mer i samklang med naturen. Hos Ingemar låg beslutet någonstans hos båda dessa huvudspåren. Han var i 60-årsåldern när han byggde sitt hus på hjul, och hade således en stor del av sitt yrkesliv bakom sig. Samtidigt kommer man i denna ålder oundvikligen i kontakt med tankar på att livet är skört. När det uppstår ett vägskäl i livet då kan det vara dags att göra slag i saken och prova något helt nytt, kanske diametralt helt annorlunda från ens “tidigare liv”. Kanske har man testat hur det kändes att ha en ny bil och nya kläder varje månad och kanske har man dragit slutsatser kring lyckans vara eller icke vara. 

solar panels at tiny house

Vi kom hem till Ingemar en tisdag strax efter lunch. Vi lägger en stor del av eftermiddagen i samtal i och runt hans rullande hem. Det är städat och rent, men inte stylat eller tillrättalagt inför vårt besök. Allt är som vanligt, som det antagligen ser ut alla andra dagar. Ingen verkar ha bråttom, ingen verkar ha tider att passa. Åtminstone känns det som om vi hade kunna stanna ända tills kvällsmaten. När vi sitter och dricker kaffe så funderar jag när jag kände den typen av tidlöshet tidigare. Det är ganska sällan. Det känns uppenbart att det finns färre måsten i Ingemars värld jämfört med de flesta andra jag träffar. 

ingemar tiny house

Varje möte med andra människor leder till funderingar, tankar om existentiella ting, om livet och hur jag vill använda resten av mitt liv. Jag känner att jag vill klippa färre gräsmattor, dra omkring färre dammsugare, måla färre gavelspetsar, byta färre vindskivor.

Ett leende drar över mina läppar när jag tänker på vårt fina gästhus på 30 kvadrat som står på tomten. 

Tänk om det är så vi egentligen skulle bo? Skulle vi då få tid över till annat?

tiny house ingemar

Att få tid över till annat, hör vi ofta. Vad är då det vi kallar “annat”?

Är det att resa? Visst är det enklare att lämna sitt Tiny House som står på hjul ute i ett enskilt läge, jämfört med att lämna sitt 5,2 miljoners radhus i Huddinge? Färre kostnader under restiden och ingen gräsmatta som ska klippas är kanske viktiga faktorer om man vill förverkliga en dröm och ryggsäcksluffa i Indien ett halvår? 

Är det att odla sin mat? Det är inga enorma arealer som behövs innan man odlat en stor del av en vuxen persons årsintag av vissa essentiella basfödor. En vanlig trädgård på 500 kvadrat skulle rätt skött säkert ge mer är vad man orkar äta upp. Har du några tunnland så kan du inte vara självförsörjande utan även sälja en del genom en Reko-ring, eller kanske rent av idka lite vikingatida byteshandel. Det finns dock en tidsaspekt här, odling är alltid litet ett steg mot ett bondeliv. Detta är en ynnest och en biljett till ett lyckligt liv för vissa, medans för andra passar det sämre. 

Är det att förverkliga sin dröm? Det där uppslaget till en bok som du filat på i många år? Alla formuleringar som dyker upp i ditt huvud blir fler och fler, till slut är det som att det inte får plats fler. Om man bor så minimalt så måste man ju äntligen få skrivro och boken blir nog klar på max något år? 

Är det att få vara hemma med barnen? Visst finns det än oemotsäglig kärlek i beslutet i att vara en förälder som finns hemma när barnen kommer hem från dagis och skola? Den tryggheten som då uppstår är säkert något som pengar inte kan köpa. Men är det förenligt med att bo i Tiny House? Ja, till en början, säkert. Men det lär bli svårare efterhand som barnet (eller barnen) växer. Det finns exempel på hur ett Tiny House kan byggas till med fler moduler efterhand så allt går förstås att lösa.

Är det ett sätt att spara pengar? Detta är en vanlig drivkraft. Ett billig bostad kan ge en möjlighet att spara pengar till framtida fastighetsaffärer. Om man är borta på jobb en stor del av dagen kan man ifrågasätta vitsen med en dyr bostad som man främst bara sover i? Det finns digitala nomader som sköter sitt jobb utmärkt från en husvagn, men klarar man av det i år efter år? Svaret är förstås helt individuellt.

Bor du i ett Tiny House? 

Välkommen att höra av dig med dina erfarenheter! Kanske kan Cirkulära Tider komma på besök och dela dina erfarenheter på vår sida?

-Anders

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.